Historia

Dwadzieścia lat temu...

...przeczytałam w prasie naukowej, jakie ulepszacze dodaje się do pieczenia pieczywa... Byłam tak wstrząśnięta tymi informacjami, że postanowiłam sama piec chleby dla swojej rodziny. Po kilku latach znajomi zaczęli prosić mnie o pieczenie coraz większej ilości chlebów. Mój mąż Jacek, wpadł na pomysł stworzenia Pracowni „Chlebuś Domowy” i tak rozpoczęła się nasza „przygoda „ z pieczeniem bez chemii.

Chleby piekę wyłącznie na żytnim zakwasie i bez drożdży. Jedzenie takiego pieczywa ma mnóstwo korzyści dla zdrowia, ponieważ zawiera ono aminokwasy, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz cynk, magnez, wapń i żelazo. Proces fermentacji powoduje powstawanie kwasu mlekowego, który stymuluje pracę przewodu pokarmowego.

Do pieczenia używam mąki żytniej grubo mielonej (czasem można w niej zobaczyć płatki chabrów). Dzięki takiej mące chleb długo zachowuje świeżość – znam osoby, które jadły mój chleb po 19 dniach od upieczenia. Skórka zwykle jest twarda i chrupiąca, ale pieczywo w środku jest miękkie. Wygodnie jest kroić te chleby krajalnicą, można kroić cieniutkie kromeczki... Pieczywo najlepiej przechowywać w lnianej ściereczce w lodówce lub w chłodnym miejscu.

Wszystkie chlebki z mojej Pracowni są wyrabiane ręcznie. Proces przygotowania pieczywa na zakwasie jest długi i wymaga troskliwego traktowania. Polecam moje produkty i mam nadzieję, że ich smak was oczaruje :)."

~ Małgorzata Malczewska

Piernik żytni na miodzie
Chleb bezglutenowy
Bułki bezglutenowe
Bułki drożdżowe
Chleb glutenowy
ziarniak bezglutenowy
previous arrow
next arrow
Piernik żytni na miodzie

piernik żytni na miodzie

Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy

Bułki bezglutenowe

Bułki bezglutenowe

Bułki drożdżowe

Bułki drożdżowe

Chleb glutenowy

chleb glutenowy

ziarniak bezglutenowy

Ziarniak bezglutenowy

previous arrow
next arrow