Wypieki

Chleb z zawartością glutenu

Warto pamiętać, że chleby razowe należy jeść powoli, dokładnie przeżuwając kęs po kęsie, nie popijając w trakcie jedzenia.

żytni

Ciężki i wilgotny chleb żytni polecamy przede wszystkim tym osobom, które często marzną lub mają problemy z nieregularną pracą jelit, nadwagą.
Skład: mąka żytnia razowa 2000, mąka żytnia 720, zakwas żytni, woda, sól

razowy z plaskurki

Skład: Maka razowa z plaskurki typ 1850, zakwas z plaskurki, woda, sol kłodawska.

pszenno-żytni

Tu 60% stanowi mąka pszenna, więc chleb jest „lżejszy”. Posypuję go makiem, jego smak wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem spędzanym na wsi u dziadków.

Skład: mąka pszenna, mąka żytnia razowa 2000 mąka żytnia 720, zakwas żytni, woda, sól.

żytni ze słonecznikiem i z siemieniem lnianym

Do chleba dla urozmaicenia smaku dodaję słonecznik i siemię lniane.

Skład: mąka żytnia razowa 2000, mąka żytnia 720, słonecznik, siemię lniane, zakwas żytni, woda, sól.

żytni z bakaliami

Wspaniała alternatywa dla łasuchów lub osób, które nie mogą jeść cukru. Słodki smak nadają bakalie: rodzynki, figi, daktyle i orzechy włoskie.

Skład:mąka żytnia razowa 2000, mąka żytnia 720, orzechy włoskie, daktyle, rodzynki, figi, zakwas żytni, woda, sól.

orkiszowy

Orkisz to nazwa prastarej pszenicy. Jest trudna w uprawie. Ziarno ma bardzo twardą łuskę, koszty uzyskania mąki z tego zboża są wysokie. Ważną cechą jest to,że chleb orkiszowy tolerują osoby, które mają alergię na pszenicę.

tostowy na drożdżach

Skład:
mąka pszenna, mąka żytnia razowa 2000 i żytnia 720, woda, sól kamienna, drożdże.

z samopszy

Wspaniały chleb razowy, pieczony na zakwasie z samopszy .Samopsza, to najstarszy gatunek pszenicy.Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą.
Skład: 100% mąka razowa z samopszy 2000, zakwas z samopszy, woda, sól kamienna.

Chleb bezglutenowy

Pieczywo bezglutenowe to „najmłodszy” produkt. Wyszłam naprzeciw oczekiwaniom osób, które z powodu alergii na gluten lub chęci do bezglutenowego odżywiania, skazane są na chleb bezglutenowy z długim terminem ważności spożycia. Pieczywo bezglutenowe szybko wysycha. Należy przechowywać je w lodówce w lnianej ściereczce lub w papierowej torebce i w woreczku (nie zamykać szczelnie). Przed spożyciem można podgrzać w tosterze.

jaglany

Skład:
mąki naturalnie bezglutenowe: Mąka jaglana, kasza jaglana, mąka pełnoziarnista z czerwonego sorgo, zakwas jaglany, woda, odrobina soli kłodawskiej, inulina z cykorii, łuska babki jajowatej, nasiona babki płesznik, nasiona dyni (posypka).

owsiano-jaglany z SORGO

Skład:
mąki naturalnie bezglutenowe: owsiana bezglutenowa (certyfikat), pełnoziarnista z czerwonego sorgo, skrobia ziemniaczana, płatki jaglane, kasza kukurydziana, łuska babki jajowatej, nasiona babki płesznik, zakwas owsiano-jaglany z sorgo, inulina z cykorii, sól kamienna, woda.

konopny

Skład:
mąka gryczana, z ciecierzycy, ziemniaczana,z brązowego ryżu, zakwas gryczano-ryżowy, nasiona babki płesznik, łuski babki jajowatej, inulina z cykorii, sól kłodawska, otręby gryczane, nasiona słonecznika, mąka konopna, mąka owsiana bezglutenowa, płatki jaglane,odrobina kaszy kukurydzianej i nasion dyni, woda.

kukurydziano-owsiany

Skład:
mąki naturalnie bezglutenowe: kukurydziana, owsiana bezglutenowa, ziemniaczana, inulina z cykorii, sól, woda, drożdże, babka płesznik, babka jajowata, sezam (posypka na pieczywie)

owsiany z QUINOA

Skład:

gryczano-ryżowy ze słonecznikiem lub z czarnuszką

Skład:
mąka gryczana, ryżowa, z ciecierzycy, ziemniaczana, z brązowego ryżu, nasiona babki płesznik, łuski babki jajowatej, inulina z cykorii, zakwas gryczano-ryżowy, otręby gryczane, czarnuszka, odrobina soli kłodawskiej, woda.

gryczano-ryżowy na drożdżach

ziarniak

To propozycja dla dzieci i osób, które lubią rozkoszować się każdym kęsem, słuchać jak „chrupią” w buzi ziarenka słonecznika, dyni i orzechy włoskie. Ten chlebek pieczony jest bez mąki i bez drożdży. Wypełniacz stanowi kasza gryczana – nieprażona i kasza jaglana. Produkty spaja mielone siemię lniane i miód .

Skład:
nasiona słonecznika, dyni, lnu, orzechy włoskie, kasza gryczana nieprażona, kasza jaglana, woda, miód lipowy, sól.

Wypiekamy również bułki z ziarnami, makiem, sezamem, bułki bezglutenowe i najpyszniejszy piernik na prawdziwym miodzie.

Bułki drożdżowe

Bułeczki bezglutenowe

Piernik na miodzie

buła razowa i chleb tostowy

Tylko te produkty z mojej Pracowni pieczone są na drożdżach. Obtaczam bułki w sezamie, oregano lub w słoneczniku i siemieniu lnianym. Chlebek pieczony jest z tego samego ciasta co bułki, tylko w foremce. Posypuję go ziarnem słonecznika.

piernik na miodzie

Skład: miód rzepakowy,mąka żytnia razowa 2000, mąka żytnia 720, jajka, olej rzepakowy,cynamon, gożdziki, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, szczypta sody spożywczej, kawa zbożowa, orzechy włoskie, rodzynki.