Warto pamiętać, że chleby razowe należy jeść powoli, dokładnie przeżuwając kęs po kęsie, nie popijając w trakcie jedzenia.
Pieczywo bezglutenowe to „najmłodszy” produkt. Wyszłam naprzeciw oczekiwaniom osób, które z powodu alergii na gluten lub chęci do bezglutenowego odżywiania, skazane są na chleb bezglutenowy z długim terminem ważności spożycia. Pieczywo bezglutenowe szybko wysycha. Należy przechowywać je w lodówce w lnianej ściereczce lub w papierowej torebce i w woreczku (nie zamykać szczelnie). Przed spożyciem można podgrzać w tosterze.
Skład:
mąki naturalnie bezglutenowe: owsiana bezglutenowa (certyfikat), pełnoziarnista z czerwonego sorgo, skrobia ziemniaczana, płatki jaglane, kasza kukurydziana, łuska babki jajowatej, nasiona babki płesznik, zakwas owsiano-jaglany z sorgo, inulina z cykorii, sól kamienna, woda.
Skład:
mąka gryczana, z ciecierzycy, ziemniaczana,z brązowego ryżu, zakwas gryczano-ryżowy, nasiona babki płesznik, łuski babki jajowatej, inulina z cykorii, sól kłodawska, otręby gryczane, nasiona słonecznika, mąka konopna, mąka owsiana bezglutenowa, płatki jaglane,odrobina kaszy kukurydzianej i nasion dyni, woda.
To propozycja dla dzieci i osób, które lubią rozkoszować się każdym kęsem, słuchać jak „chrupią” w buzi ziarenka słonecznika, dyni i orzechy włoskie. Ten chlebek pieczony jest bez mąki i bez drożdży. Wypełniacz stanowi kasza gryczana – nieprażona i kasza jaglana. Produkty spaja mielone siemię lniane i miód .
Skład:
nasiona słonecznika, dyni, lnu, orzechy włoskie, kasza gryczana nieprażona, kasza jaglana, woda, miód lipowy, sól.
Tylko te produkty z mojej Pracowni pieczone są na drożdżach. Obtaczam bułki w sezamie, oregano lub w słoneczniku i siemieniu lnianym. Chlebek pieczony jest z tego samego ciasta co bułki, tylko w foremce. Posypuję go ziarnem słonecznika.